miercuri, 31 iulie 2013

Statiunea Ranca

   Ranca este o statiune turistica in curs de dezvoltare,aflata pe raza orasului Novaci,si a comunei Baile de Fier,judetul Gorj.

 Statiunea Ranca a luat nastere in 1930 ,cand banca populara "Gilortul" a pus in practica proiectul lui Dumitru Brezulescu.Actiunea a inceput construind 6 cabane cu cate 5 camere fiecare,iar in 1937 a fost data in folosinta cabana centrala din Ranca,cu contributia prim-ministrului de atunci al Romaniei,Gheorghe Tatarascu.

  Pana in 1989,a mai fost construita o cabana a OJT Gorj,o cabana administrata de Universitatea din Craiova si o cabana a sindicatelor miniere din bazinul carbonifer al Olteniei.

  Ranca este o statiune cu potential pentru turismul de iarna si schi,ce detine amenajari turistice este zona Novaci-Baile de Fier cu versanti pe zona de pajisti montane,expusi spre sud-vest in calea unor mase de aer mai umede, cu precipitatii bogate sub forma de zapada si temperaturi mai scazute pentru altitudini de 1400 m-1600 m, optime pentru o stațiune de acest tip. Situata pe unul dintre platourile Muntilor Parang (1600 m. altitudine), la 18 kilometri de orasul Novaci si 63 kilometri depărtare de Targu-Jiu, localitatea Ranca a cunoscut o dezvoltare rapida.














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu